Terapia Bowen – Luiza Predescu

Terapeut Bowen nivel master, Terapeut Niromathe, Terapeut DNM

Metoda Niromathe – Prezentare generala

Methoda Niromathe - Terapeut Luiza Predescu

Metoda Niromathe este o terapie manuala tisulara reflexa si neuro-cutanata, creata in anul 1997 in Franta de catre doctorul Raymond Branly si osteopatul Thierry Vandorme. Despre aceasta tehnica terapeutica deosebit de eficienta, dr. Branley spune in cartea sa ,,L’ostheopatie raisonnee” (Osteopatia rationala ) ca este rezultatul a peste 25 de ani de practica , observatii, cercetari si experimentari care i-au permis sa descopere anumite concepte si sa elaboreze metoda Niromathe. Ea a fost o adevarata revelatie prin inaltul grad de eficienta, dar nu a aparut ca o revelatie, ci ca urmare a muncii asidue a celui care, dezamagit de rezultatele practicii medicale, a vrut sa stie mai mult si a studiat si practicat multe metode osteopatice, chiar chiropractica; de asemeni a studiat acupunctura si homeopatie – toate acestea in cadru organizat si primind diplomele aferente . O munca imensa si o curiozitate stiintifica pe masura, specifica doar celor care doresc cu adevarat sa-i poata ajuta pe cei aflati in suferinta. Ca rezultat al bagajului de cunostinte impresionant, dar si al practicarii medicinii alopate si al multor alte metode de medicina alternativa, dr.Branly a reusit sa structureze pricipiile si modalitatile de aplicare ale unei tehnici cu adevarat performante- metoda Niromathe.

Raymond Branly nu considera metoda o inventie personala, ci rezultatul acumularii , al discernerii si al filtrarii celor mai eficiente elemente invatate deja din alte tehnici sau de la diversi practicanti celebri – ,, rebuteaux “ – care obtineau rezultate uimitoare si de la care, de asemeni, a invatat .

Astfel, el spune ca metoda Niromathe isi are originile in zonele Indiei si ale Europei. ,, E. Renard, vindecator din regiunea Pas de Callais ( nordul Frantei) o invatase undeva, in Balcani. Numerosi vindecatori* lucrau in acelasi fel, redand functionalitatea nervilor, a tendoanelor sau ligamentelor. Ei lucrau pe tesuturile moi , redand circulatia normala a limfei si a energiei. Aveau in comun modul de a lucra prin miscari blande asupra tesuturilor moi, de a nu utiliza manevre intempestive, de a nu face nimic sa trosneasca. Pacientul iesea adesea ,,miraculos” vindecat, dupa 10 minute petrecute in mainile lor. Anumiti astfel de ,,vindecatori” aveau o notorietate imensa, un renume international.
Un mare numar de tehnici osteopatice vizeaza stimularea punctelor de detensionare : tehnici ale lui Dicke, Knap, Chapman, Goodheart, Moneyron, Bowen … dar, de asemeni, acupunctura (punctele Ah Chi). Metoda Niromathe isi gaseste originalitatea in faptul ca asociaza o stimulare a acelorasi puncte cu o tractiune cutanata. Ea se aseamana cu tehnica lui Janet Travel care asocia o injectie cu xilocaina pe aceste puncte de detensionare cu o tractiune cutanata.”
Dr. Branley nu doar ca a inteles si apreciat la justa lor valoare eforturile de milenii si pana in zilele noastre ale oamenilor de a descoperi si de a perfectiona tehnici terapeutice cu adevarat eficiente, ci a si incercat si reusit sa continue aceste eforturi, creand ,,metoda osteopatica cea mai elaborata pe care o cunosc” – metoda Niromathe.

Nu intamplator imaginea reprezentativa a metodei Niromathe este a unei fresce egiptene in care un om trateaza cu mainile pe un altul, nu intamplator numele tehnicii este un termen din limba greaca referitor la vindecare.
Doctorul Raymond Branly a pus in elaborarea tehnicii nu doar pasiunea celui dedicat ajutorarii semenilor, ci si rigoarea stiintifica a medicului care nu e dispus sa creada intr-un rezultat pozitiv, fara sa-l analizeze cu atentie. Calificandu-se pe sine ca fiind ,, de spirit cartezian “ , el precizeaza ca : ,, Pentru ca o tehnica terapeutica sa fie buna, ea trebuie sa fie :
EFICIENTA
INOFENSIVA (Primum non nocere – in primul rand sa nu faci mai rau !)
REPETITIVA “
De asemeni, el considera ca ,, Medicul bun nu e acela care constata, nici cel care trateaza, ci acela care vindeca !”

,,* “ – am notat astfel cuvantul ,,vindecatori” pin care am tradus termenul francez ,,rebuteaux” , din pacate fara corespondent in limba romana.  Cel mai aproape de originalul ,,rebuteaux” ar fi cei care detin tehnica straveche a punerii la loc a oaselor, ligamentelor, muschilor care au suferit deplasari sau contracturi dureroase.

Metoda Niromathe – Prezentare generala
Derulează în sus