De cate sedinte de terapie Bowen voi avea nevoie ?
La aceasta intrebare un terapeut Bowen cu experienta poate da un raspuns estimativ abia dupa ce a vazut pacientul si i-a intocmit fisa , deci ii cunoaste problemele . Acest raspuns va fi unul estimativ , pentru ca nu toti pacientii raspund la fel la tratament . E bine de stiut insa ca se recupereaza mai usor si mai repede pacientii mai tineri si cu mai putine afectiuni asociate. Sunt pacienti care se recupereaza in 3-4 sedinte si altii a caror simptomatologie se amelioreaza dupa 8-10 sedinte. Evident , e imposibil sa primiti un raspuns la aceasta intrebare daca o puneti la telefon , fara ca terapeutul sa va fi vazut macar – este ca si cum i-ati cere sa ghiceasca sau ca si cum l-ati considera vreun clarvazator .
Cat dureaza o sedinta de terapie Bowen ?
Durata unei sedinte de terapie este variabila , in functie de procedura executata de terapeut – intre 30 de minute si o ora .
Se lucreaza direct pe pielea pacientului sau peste haine ?
Se poate lucra in ambele moduri . Eu , personal, prefer sa lucrez direct pe pielea pacientului , pentru a avea precizia absoluta a fiecarei miscari executate ; altfel spus , astept eficienta maxima in urma fiecarei sedinte . In afara de aceasta , corpul pacientului poate oferi uneori informatii importante despre starea lui de sanatate , pe care el le ignora sau nu le cunoaste ; s-a intamplat sa am pacienti cu peste 40 de alunite de dimensiuni diferite pe toata suprafata spatelui, altii cu lipomatoza subcutanata generalizata , altii cu o coloratie anormala a pielii pe picioare (si care aveau urgent nevoie de o investigatie Doppler) ,etc . In afara de asta , la anumite proceduri se intampla ca pacientii sa inceapa sa transpire – e un lucru normal in timpul terapiei si nu presupune vreun disconfort pentru pacient ; dar e preferabil sa nu transpire pe propriile haine cu care sa plece imbracat dupa sedinta , asa ca la cabinet se folosesc prosoape , respectandu-se astfel si conditiile de confort si igiena .
Trebuie sa fac ceva anume in timpul sedintei ?
Desigur ! Mai intai va trebui sa nu confundati o sedinta de terapie Bowen cu una de masaj , deci sa nu va asteptati ca veti avea muzica relaxanta sau ca veti putea vorbi la telefon in timpul sedintei . Orice sedinta se va desfasura in liniste . Va trebui sa participati la relaxarea indusa de terapie , evitand sa stati crispat sau sa va ganditi ce i-ati mai putea spune sau ce l-ati mai putea intreba pe terapeut . A face conversatie cu terapeutul nu este in acest caz o dovada de politete sau de amabilitate , ci doar un mijloc de va submina propria sedinta de terapie . Orice probleme ati avea si oricate lucruri urgente de rezolvat la care trebuie sa va ganditi , evitati s-o faceti in timpul sedintei , pentru ca asta o sa va tina crreierul alert , impiedicand pur si simplu relaxarea , adica inhiband efectele terapiei . Daca de la a doua sau a treia sedinta adormiti pe masa de masaj , nu trebuie sa va rusinati de ce vi se intampla , este un efect frecvent al terapiei si unul dintre semnele ca organismul dvs raspunde foarte bine la terapie . Inainte si dupa fiecare sedinta va trebui sa beti un pahar de apa ( cabinetul asigura apa plata Acqua Carpatica si pahare de unica folosinta , deci nu va trebui sa o aduceti de acasa) . Nu trebuie sa va ingrijorati ca o sa va fie prea cald sau prea frig ; indiferent de temperatura de afara , la cabinet se asigura o temperatura optima de 24-25 de grade .
Dupa ce mi-am rezolvat problemele , cand trebuie sa mai revin la terapie ?
Daca doriti un tratament profilactic sau/ si de intretinere puteti face cate doua sau trei sesiuni de sedinte pe an . Evident , corpul dvs o sa va fie cel mai bun sfatuitor in acest sens . Sedintele de terapie au o buna remanenta a efectelor in timp , deci nu trebuie sa traiti cu spaima ca , daca nu mai veniti la terapie , o sa va revina simptomele de care tocmai ati scapat . Ceea ce nu inseamna , insa , ca puteti reveni la greselile anterioare , iar corpul dvs o sa ramana sanatos . Cel mai bine ar fi sa respectati o anume linie de conduita privind starea dvs de sanatate , care sa va protejeze de eventuale recaderi si sa nu mai aveti nevoie de mine . Exista pacienti care nu mai revin la terapie mult timp, altii pe care ii revad dupa 2-3 ani , altii care vin de doua ori pe an (cei mai multi) si o alta categorie , mai putin numeroasa , care vin de cativa ani , dar nu pentru ca ar mai avea probleme , ci dimpotriva ! Este vorba de pacientii care au cate un job extrem de solicitant (8-10 ore pe zi ) , care si-au rezolvat problemele pentru care venisera initial si care considera ca terapia Bowen ii tine in forma , ii relaxeaza , ii scapa de nervozitate si stres , iar cum stresul extrem este una din dimensiunile vietii lor profesionale , atunci prefera acest ,,antidot” permanent , in loc sa-si schimbe jobul . In terapia Bowen nu exista supradozaj , asa ca unii prefera sa vina saptamanal la terapie , asa cum altii se duc la inot sau masaj , sau la sala de fitness . Asta nu inseamna ca sunt dependenti de terapie , ci doar ca vor sa poata face performanta la locul de munca , oricat ar fi de stresanta profesia lor .