DNM (DermoNeuroModulare ) este o forma de terapie corporala creata relativ recent de Diane Jacobs, terapeut canadian cu pregatire in fizioterapie si diverse metode osteopatice. Avand o mare curiozitate intelectuala si, implicit, o mare disponibilitate de a invata si de a se perfectiona in munca de terapeut manual, Diane Jacobs reuseste in jurul anului 2005 sa initieze o noua metoda de tratament  si anume DermoNeuroModularea. Acest lucru este posibil in urma frecventarii unor cursuri tinute de un fizioterapeut australian, David Butler, care preda terapeutilor despre nervi, sensibilitate in sistemul nervos si mecanisme dureroase. Diane Jacobs sesizeaza corect faptul ca nu doar trunchiurile nervoase profunde au importanta in mecanismul durerii si de aceea e preocupata sa  inteleaga cum se comporta acest mecanism al durerii la nivelul ramificatiilor nervoase, mai exact la nivelul nervilor subcutanati. Ea spune ca :,, Metodele lui Butler se ocupau cu adevarat doar de trunchiurile nervoase adanci, dar exista o multitudine de nervi subcutanati peste tot, pe care niciun profesor de terapie manuala nu i-a mantionat vreodata ! Erau mult mai lungi, aveau mult mai multe cai periculoase prin mai multe straturi de pereti ai corpului si erau mult mai usor de accesat si de inteles cum trebuie manipulati. “

Dorinta de a intelege cum functioneaza corpul la acest nivel o duce pe Diane Jacobs in 2007 in laboratorul de anatomie al Universitatii Columbia Britanica, unde , desi nu facea parte din corpul pedagogic al universitatii, i se permite sa faca disectii in scop stiintific si astfel reuseste sa cartografieze nervii subcutanati . Practic acesta e un moment decisiv in stiinta medicala ce sta la baza conceptului de DermoNeuroModulare. Demersul ei a fost valoros in sine , caci stiinta anatomiei a ignorat pana la acel moment importanta covarsitoare a nervilor subcutanati in biomecanica corporala, cat si la nivel pur neurologic; in aceasta lumina – contributia Dianei Jacobs la dezvoltarea stiintei anatomiei e imensa!

Toata aceasta munca de cercetare, dublata de experienta a peste 30 de ani ca terapeut manual ( si, deci, de un mod de intelegere extrem de complex al mecanismelor durerii ) vede lumina tiparului pentru prima data in anul 2007, an in care Diane Jacobs incepe si sa predea terapeutilor interesati tehnica DNM. Manualul publicat are parte, insa, si de atitudini critice din partea practicienilor si a lumii medicale, asa ca in 2016 Diane Jacobs il va republica intr-o versiune mult mai complexa, ce denota anii de cecetare si informare suplimentara, astfel incat rezultatul final este considerat astazi ,,o bijuterie de neurostiinta, un viitor pentru terapia manuala”.

Astazi tehnica DNM este predata in multe tari din lume, in principal de catre Diane Jacobs si de catre Louise Tremblay (instructor international pentru tehnicile Bowen, Niromathe si DNM). De altfel, Louise Tremblay este si cea care a tradus cartea Dianei Jacobs din limba engleza in limba franceza sub titlul ,,Dermo Neuro Modulation – Therapie manuelle pour les nerfs peripheriques, notamment les nerfs cutanes” – Dermo Neuro Modulare – terapie manuala pentru nervii periferici, in special nervii cutanati .

Asa cum ati inteles deja, Diane Jacobs, creatoarea metodei DNM este o autodidacta ; din fericire, acest lucru face din demersul ei stiintific, o lucrare usor accesibila si pentru terapeutii care nu sunt medici. Dar chiar constiinta faptului ca nu este medic a determinat-o la un efort  de cercetare si invatare imens, incat astazi este una dintre cele mai informate persoane din lume in domeniul nervilor cutanati si una dintre cele mai des citate in acest domeniu. Cartea ei nu este doar un manual din care poti invata o metoda terapeutica, este, inainte de orice, un demers stiintific de inalta tinuta profesionala .