Terapia Bowen – Luiza Predescu

Terapeut Bowen nivel master, Terapeut Niromathe, Terapeut DNM

Cine este terapeutul Bowen, Niromathe si DNM?

Educatie – Formare

  • Liceul Ienachita Vacarescu – Targoviste, promotia 1978
  • Facultatea de Litere, sectia romana-franceza – Bucuresti, promotia 1983
  • 2008 – Cursuri autorizate tehnician maseur (masaj somatic si de intretinere, reflexoterapie, balneofizioterapie) – Casa de sanatate Dragomir, promotia 2008
  • 2008 – Licentiata a Academiei Bowen din Australia (instructor superior – Andrew Zoppos)
  • 2009 – terapeut Bowen nivel avansat (instructor superior – Andrew Zoppos)
  • 2012 – Bucuresti – terapeut Bowen nivel master ( instructor superior – Oswald Rentsch, presedintele Academiei Bowen din Australia)
  • 2014 – curs de recapitulare / perfectionare ( instructor superior – Andrew Zoppos )
  • 2015 – curs ,,Art of Bowen” (instructor superior – Alastair Mc Loughlin , Marea Britanie)
  • 2016 – curs specializat “Terapia Bowen si diabetul” – Robyn Wood, instructor superior Bowen, Australia.
  • 2016 – curs specializat ,,Tehnica Bowen pentru dureri cervicale”- Robyn Wood, instructor superior Bowen, Australia.
  • 2017 – Paris – terapeut Niromathe ( instructori : dr. Raymond Branly si Thierry Vandorme, fondatorii metodei Niromathe. )
  • 2018 – curs specializat “Evaluarea articulara specifica si echilibrul Bowen” – Michael Quinlivan si Karen Hedrick , instructori superiori Bowen, Australia.
  • 2019 – Bruxelles – terapeut DNM – DermoNeuroModulare (expert formator international – Louise Tremblay, director al  Academiei Internationale de Metode Terapeutice Contemporane – AIMTC, Canada)

De ce am devenit terapeut

Cu siguranta, daca ati ajuns pe aceasta pagina, s-ar putea sa vi se para curios drumul de la profesor de romana la terapeut Bowen, iar,mai apoi, Niromathe si DNM . Totusi, cati dintre noi nu-si doresc la un moment dat sa incerce si alt drum, alta activitate, alta perspectiva asupra vietii? Eu fac parte dintre aceia care s-au decis la un moment dat sa o ia de la capat cu invatatul si cu examenele, gasind ca e absolut firesc sa incerc sa raspund si unei alte chemari profesionale, decat celei initiale, de profesor.

Dorinta de a ma califica in domeniul sanatatii s-a conturat de-a lungul anilor, poate uneori chiar fara sa-mi dau seama, trecand prin diverse situatii de-a dreptul dramatice, care ma priveau pe mine sau pe cei apropiati si pentru care medicina clasica nu a avut solutii sau a avut solutii gresite, corectate cu greu sau deloc. Curiozitatea intelectuala orientata spre acest domeniu al sanatatii a pornit la inceput din nevoia disperata dupa o speranta, oricat de firava si, in egala masura, din revolta in fata unui diagnostic necrutator (si gresit! ) primit la doar 31 de ani. Multe alte situatii, pe care le-am trait sau la care am asistat ulterior, au conturat incet dar sigur aceasta dorinta de a sti mai mult, de a ma informa si, in cele din urma, de a ma instrui intr-un cadru adecvat in domeniul terapiilor complementare. Asadar, a fost ca un fel de ironie a sortii, caci nu am ajuns la terapia Bowen pe drumul vocatiei, asa cum ii sta bine unui terapeut, ci pe un drum al ghinioanelor, care intai m-au speriat si m-au coplesit, apoi m-au revoltat si m-au determinat sa-mi schimb radical atitudinea. Cei care au probleme de sanatate inteleg exact sentimentul de pierdere a controlului si toate fazele prin care treci, de la groaza la revolta, de la neputinta la decizia de a lupta, de a gasi solutii chiar si acolo unde totul pare pierdut.

Diplome si certificari Bowen / Niromathe / DNM

Practic terapia Bowen de 15 ani si am ales acest drum si nu altul, pentru ca, dupa multe cautari, conceptul de baza al acestei terapii mi s-a parut simplu si logic, prin urmare suficient de incitant incat sa-mi capteze interesul si sa ma determine sa ma inscriu la primul curs. Am inteles chiar de la acest prim curs ca functioneaza si este cu adevarat eficienta, pentru ca a functionat pe mine, dupa doua zile de curs teoretic si practic, scapasem de niste dureri de spate cu care deja ma obisnuisem si eram toata numai energie si zambet. De fapt, cred ca definitia corecta a unei terapii care functioneaza este aceea de „terapie care isi face efectul chiar si pe sceptici”. Spun asta pentru ca si eu, ca si toti aceia care s-au confruntat cu esecuri ale medicinii alopate, devenisem o mare sceptica in privinta „stiintelor de a vindeca” de orice fel de natura. Terapia Bowen m-a convins prin simplitate si eficienta, schimbandu-mi in bine starea de spirit, starea de sanatate, tonusul fizic si psihic general, dupa care am descoperit ca ii pot ajuta si pe altii si ca, chiar daca sunt si cazuri in care nu pot redresa complet starea de sanatate a unui pacient, macar ii pot ameliora simptomatologia si nu risc sa-i fac vreun rau.
Nu ma autointitulez „vindecator” si nici nu cred ca terapia Bowen este un leac universal; stiu insa ca aceasta terapie are calitatea extraordinara de a aduce un plus de confort si de stare generala mai buna, chiar si acolo unde nu poate vindeca, iar pentru unii acest lucru, care poate parea minor, reprezinta foarte mult. Stiu, de asemeni, ca sunt destule situatii in care face adevarate minuni, incat aud frecvent fraza „Sa va dea Dumnezeu sanatate ca sa ne puteti ajuta si altadata, daca vom mai avea nevoie”. Am avut de-a lungul timpului pacienti atat de afectati de problemele lor de sanatate, incat mi-am spus in sinea mea ca nu am nicio sansa sa-i ajut si singurul motiv care m-a determinat sa aplic pentru ei prima sedinta de terapie, a fost acela ca nu am fost capabila sa-i privesc in ochi si sa le spun ca nu cred ca-i pot ajuta… chiar mi-am dorit in secret sa nu se intoarca la o a doua sedinta consumandu-si si ultima farama de energie; nu i-am descurajat, dar nici nu i-am incurajat sa revina. Cand insa un astfel de pacient se intoarce dupa o saptamana zambitor, vizibil mai energic si intr-o forma fizica mai buna, inevitabil ajungi la concluzia ca terapia Bowen isi merita cu adevarat numele de „terapie”, iar ca terapeut ii multumesti in gand lui Tom Bowen – genialul ei inventator.

Practicam deja de 9 ani terapia Bowen cu rezultate bune si foarte bune, dar si cu esecuri, caci nicio terapie nu este un panaceu, un leac universal cand am primit o invitatie din strainatate sa particip la un curs de formare ca terapeut pentru o metoda osteopatica relative noua – NIROMATHE . Obisnuita fiind sa ma inforez constant si sa colaborez ( atat cat e posibil cu ajutorul internetului) cu terapeuti din strainatate, am avut sansa sa primesc din partea doamnei Louise Tremblay (formator Bowen, Niromathe si DNM pentru spatiul francofon european si pentru Canada) aceasta invitatie.

M-am informat despre ce presupune metoda Niromathe si am descoperit ca este o tehnica osteopatica suficient de performanta, incat statul francez sa ramburseze partial formarea unui astfel de terapeut (evident … rambursarea e doar pentru cetatenii francezi). Am putut demonstra cu documente ca ma calific pentru aceste cursuri (rezervate doar personalului medical sau kinetoterapeutilor cu un numar suficient de ore de anatomie si fiziologie in pregatirea lor anterioara), asa ca iata-ma in 2017 la Paris ca sa studiez metoda Niromathe, dar nu cu cea care-mi facuse invitatia, ci chiar cu creatorii metodei : doctorul Raymond Branly si osteopatul Thierry Vandorme. Eu am fost o surpriza pentru formatori ca prima persoana venita din Romania special ca sa studieze metoda Niromathe, ei au fost o surpriza imensa pentru mine prin calitatea exceptionala a cursului in sine, dar, mai ales, a eficientei metodei predate. Poate ar trebui sa mentionez aici ca osteopatia a devenit de curand o disciplina care, in Franta, poate fi studiata in cadrul facultatilor de medicina.

In mai 2019 am avut sansa, pe care o urmaream de vreo doi ani, sa obtin si specializarea ca terapeut DNM (DermoNeuroModulare). Stiam despre aceasta tehnica de terapie manuala, dar aveam nevoie ca acest curs sa fie tinut in limba franceza si, preferabil, undeva in Europa. Iar in mai 2019 a fost tinut de catre doamna Louise Tremblay (instructor international Bowen, Niromathe si DNM) la Bruxelles, in Belgia, asa ca n-am stat pe ganduri. Citisem despre tehnica, stiam despre bazele ei stiintifice, despre munca fascinanta a Dianei Jacobs, creatoarea DNM – totul era logic, bine documentat si, mai ales … incitant ! Cand te pasioneaza ceva, cu adevarat, orice descoperire reala si eficienta, cu rezultate indiscutabile in domeniul care te intereseaza, ti se pare o sansa de progres care nu trebuie ratata. Aceasta noua specializare nu mi-a oferit doar inca un instrument nou cu care sa pot lucra, ci si o viziune mai ampla si mai exacta a celorlalte doua, pentru ca domeniul neurologiei nervilor cutanati ofera un alt nivel de intelegere, extrem de complex, asupra terapiilor manuale in general. Sigur ca nu e foarte confortabil s-o iei din nou de la capat cu invatatul, dar unele lucruri pur si simplu merita orice efort ! Ma simt profund recunoscatoare doamnei Louise Trembley, un instructor desavarsit, cat si doamnei Diane Jacobs , pe care n-am cunoscut-o personal niciodata, dar a carei munca impresionanta aduce un beneficiu imens nu doar terapeutilor manuali care ajung sa o cunoasca, ci si medicinei in general.

Practic acum aceste trei terapii, evident in sedinte distincte, in functie de nevoile pacientilor, cu multumirea ca am la indemana trei instrumente intre care pot alege pe cel mai eficient in raport cu situatia data.  Iar ceea ce m-a atras si m-a convins la aceste terapii manuale nu este doar eficienta lor, ci si maniera de a privi si de a trata corpul uman la modul holistic, ca pe un intreg, nu ca pe un robot alcatuit din piese care se pot defecta, incat „repararea” sa se poata adresa doar piesei defecte.

Dupa atatia ani de practica am ajuns, inevitabil, la concluzia ca fiinta umana este un complex de sisteme alcatuit la modul perfect, functionand inteligent pana la ultima celula, cu resurse nebanuite de vitalitate si vindecare, ca orice dezechilibru la un anumit nivel va afecta intregul si, invers, ca orice reechilibrare a unei anumite parti va contribui la reechilibrarea intregului.

Nu as vrea sa inteleaga nimeni ca cine vine la terapie Bowen, Niromathe sau DNM trebuie sa intoarca spatele medicinii alopate; in niciun caz! E de neconceput o lume actuala fara medicina de urgenta, chirurgie, stomatologie, antibiotice, investigatii medicale, de la cele de rutina, la cele complexe, etc. Asa cum e de neconceput sa incerci sa-ti redobandesti sanatatea doar cu medicamente, fara sa-ti pese de propria alimentatie, ignorand total factorii stresanti ai propriei vieti, sau facand miscare doar cat sa te muti de pe un scaun pe altul.

Nu mai traim demult in evul mediu ca sa credem in „leacuri minune” care ne pot vindeca fara participarea noastra constienta si responsabila la acest proces. Eu cred in implicarea activa a pacientului in actul redobandirii propriei sanatati si gasesc ca este extrem de utila indrumarea acestuia, ca si colaborarea acelora pe care el i-a ales ca sa-l ajute. Sunt terapeut Bowen, Niromathe si DNM,  dar imi indrum adesea pacientii catre diversi medici cu care colaborez – uneori pentru investigatii suplimentare, alteori pentru ca imi dau seama ca au probleme pe care nici nu le banuie sau pentru a se convinge singuri prin investigatii imagistice sau prin analize de laborator ca starea de bine obtinuta in urma terapiei nu e o iluzie, ci o realitate. De multe ori, pacientii sunt indrumati catre terapie chiar de catre medici; din fericire devenim pe zi ce trece o comunitate care se accepta si se sprijina reciproc, in care nu primeaza orgoliul profesional, ci daruirea cu care iti practici meseria spre binele pacientilor. De altfel multi terapeuti Bowen din Romania sunt si medici si multi medici aleg sa fie tratati de terapeuti pentru diverse afectiuni.

Cred ca e demn de retinut ca in Australia, tara de origine, terapia Bowen este inclusa in sistemul asigurarilor de sanatate, asa cum se intampla cu metoda Niromathe in Franta ,iar sedintele de terapie sunt recomandate de care medici in paralel cu tratamentul alopat in foarte multe afectiuni, chiar si inaintea efectuarii unei interventii chirurgicale si dupa aceasta, pentru o recuperare mai rapida. Iata, asadar, ca profesionistii din domeniul sanatatii pot colabora, fara sa-i preocupe vreun clasament al eficientei, ci doar binele celui aflat in dificultate.

Am convingerea ca fiecare om e o fiinta speciala si unica si ca merita o atentie speciala, iar cel care si-a ales meseria de medic, terapeut sau profesor este un om in slujba celorlalti, deci va trebui sa invete toata viata si sa accepte mereu, cu umilinta, ca nu stie tot, ca inca mai sunt multe lucruri de cercetat, de descoperit; si cred ca orice efort in acest sens este rasplatit inzecit, caci a putea sa-ti ajuti semenii este un dar care lasa in umbra orice satisfactie de ordin material.

Cine este terapeutul Bowen, Niromathe si DNM?
Derulează în sus