Terapia Bowen – Luiza Predescu

Terapeut Bowen nivel master, Terapeut Niromathe, Terapeut DNM

Contraindicatii la produsele naturiste

ceai-de-teiMedicul si famacistul ne recomanda sa citim prospectul medicamentelor. De multe ori, nici nu ne uitam la el. Ce sa citesti la aspirina? Nu stii ce e antinevralgicul? N-ai mai luat sirop de tuse? De ce sa citesc, daca tot nu pricep formula chimica?

Cu atat mai mult, la medicamentele naturiste, despre care toata lumea stie ca „nu fac rau”. Nu fac rau, dar nici bine nu fac, daca sunt luate oricum si in orice cantitati.

Iata, pe scurt, ce aflam din prospecte:

Aloe: se recomanda prudenta la cei cu afectiuni ale ficatului, rinichilor si vezicii biliare.

Armurariul: contraindicat la tromboflebita, hipertensiune si coaguabilitatea sangelui crescuta.

Barba ursului (coada calului): trebuie folosita cu moderatie de catre bolnavii cu hipertensiune, cu boli de inima si de rinichi.

Castanul: la supradozare, produce crampe ale degetelor de la maini.

Cimbrisorul: supradozarea duce la hiperfunctia glandei tiroide. Contraindicat femeilor insarcinate, la ulcer stomacal si duodenal, pielonefrita, hepatita, aterioscleroza coronariana si cerebrala, fibrilatie auriculara (atriala).

Catina alba: contraindicata la colicistita acuta, pancreatita, diaree cronica, astm bronsic. La barbati, poate provoaca prostatita adenomatoasa, iar la femei mastopatie.

Coada soricelului: supradozarea produce ameteeli, diaree, eruptii, tromboflebita.

Echinaceea: nu se recomanda in caz de tuberculoza, scleroza multipla, colagenoza si in caz de sensibilitate ridicata fata de plante compozite.

Florile de tei: supradozarea produce complicatii la inima daca se bea mai mult de o luna, de doua ori pe an.

Hameiul: supradozarea produce dureri de cap, dureri de burta, greata, voma, dezvoltarea tumorilor, scaderea potentei, iritarea mucoasei tractului digestiv.

Iarba mare: neindicata hipertensivilor. In doze mari, poate avea ca efect incetinirea activitatii hepatice.

Inul: sub forma de seminte, provoaca diaree. Folosirea indelungata (mai mult de trei saptamani) actioneaza negativ in cazuri de colecistita si hepatita.

Ginsengul: contraindicat in caz de hipertensiune, infectii, hiperexcitabilitate, insomnie, dureri de cap, de inima, dezvoltare sexuala prematura (mai ales la fete). Supradozarea duce la scaderea potentei.

Laptisorul de matca: contraindicat in caz de boala Addison (boala a glandei suprarenale).

Laminaria (alge marine): supradozata, folosita timp indelungat, duce la osteoporoza.

Macesul: distruge smaltul dentar, favorizeaza depunerea pietrelor la rinichi si diareea, daca e folosit excesiv.

Matasea de porumb: in cantitati mari inhiba centrul nervos care coordoneaza activitatea inimii, desi, in doze mici, il stimuleaza. Pericol de trombolfebita, la doze mari.

Melisa: contraindicata la hipotensiune.

Mustarul: contraindicat in tratarea bolilor de rinichi si a tuberculozei.

Paducelul: contraindicat la hipotensivi; produce dureri de cap, spasme intestinale si voma daca este baut pe stomacul gol. Dupa folosirea ceaiului sau tincturilor cu paducel se interzice a se bea apa rece deoarece apar colici intestinale.

Patlagina: supradozarea afecteaza ulcerul si gastrita hiperacida. Daca aciditatea este scazuta, patlagina se foloseste cu succes in tratarea acestor boli.

Patrunjelul: agraveaza durerile de cap iar sucul este contraindicat la sarcina si alaptare. Duce la eliminarea potasiului care trebuie recuperat din alte alimente.

Pelinul: supradozajul duce la spasme, halucinatii, tulburari psihice.

Pojarnita (sunatoarea): contraindicata la hipertensiune arteriala, provoaca stenozarea (ingustarea) vaselor sanguine, fotodermita, scaderea potentei daca o folositi un timp indelungat. Concomitent cu pojarnita nu aveti voie sa folositi inhalatori pentru astm bronsic, medicamente pentru raceala si febra de fan. Cu pojarnita nu sunt compatibile produse ca: berea, cafeaua, ciocolata, castravetii in otet, iaurtul.

Menta: contraindicata la hipotensiune, aciditate scazuta a sucului gastric, hernie. Folosirea indelungata duce la incontinenta urinara si uneori la scaderea potentei. Menta proaspata fiind putin toxica, este indicat a fi folosita in ceaiuri.

Podbalul: este interzis categoric celor cu afectiuni ale ficatului si alcoolicilor. Provoaca dureri abdominale, greata, stari febrile, icter.

Pungulita de camp: contraindicata la sarcina.

Rostopasca: desi este o planta-minune, care a salvat multi oameni bolnavi, folosirea indelungata provoaca greata, voma, inhibarea centrului respirator, paralizie spinala, crampe musculare.

Salvia: nu se administreaza mai mult de 2 luni la rand deoarece poate provoca iritarea mucoaselor. Femeilor insarcinate si bolnavilor de nefrita le este contraindicata folosirea interna.

Socul: supradozarea duce la intoxicarea organismului, la stari de voma, arsuri stomacale, iritarea gatului, dificultati in respiratie, convulsii. Contraindicat persoanelor cu diaree cronica si acuta, producand iritatii ale colonului.

Stejarul (coaja): folosit timp indelungat pentru gargara duce la scaderea simtului olfactiv. Folosit pentru uzul intern in doze mari provoaca scaderea apetitului, voma, colica renala.

Stevia: contraindicata la tuberculoza, poate provoca si uremie.

Troscotul: nerecomandat la sarcina si bolnavilor cu inflamatii acute ale rinichilor sau vezicii urinare.

Urzica: in cantitati mari, duce la marirea coagulabilitatii sangelui. Contraindicata la hipertensiune arteriala, aterioscleroza, polipi, adenom testicular, la hemoragie uterina provocata de fibroame si mioame. La varstnici poate agrava tromboflebita.

Valeriana (odoleanul): folosita timp indelungat, duce la inhibarea functiilor organelor interne, provoaca dureri de cap, greata, schimbari in functionarea inimii, scaderea capacitatii de munca.

Vetricea: contraindicata la sarcina si la copii mici deoarece ridica tensiunea daca e folosita in cantitati mari.

Contraindicatii la produsele naturiste
Derulează în sus