Terapia Bowen – Luiza Predescu

Terapeut Bowen nivel master, Terapeut Niromathe, Terapeut DNM

Smogul electromagnetic: o cauza a imbolnavirii noastre

smog-electromagneticPână la „domesticirea” electricităţii de către savantul Edison, singurele surse de câmp electromagnetic (CEM) pentru om erau câmpul magnetic static al pământului şi razele din spaţiul cosmic. Fără un astfel de câmp, fiinţele vii de pe planeta noastră nu ar fi putut supravieţui. Totuşi, cum rămâne cu alte surse de câmpuri electromagnetice?

Electrificarea planetei a adus confortul în casele noastre. Totuşi, conform legilor dialectice, pentru aceasta trebuie să plătim. Şi aparent, preţul este prea mare! După cum aţi realizat, nu este vorba despre plata lunară pentru întreţinerea locuinţei, ci despre sănătatea noastră.

Doctorul în ştiinţe medicale, Samuel Millham, a devenit primul om de ştiinţă care încearcă să avertizeze omenirea despre existenţa unor interdependenţe între câmpurile electromagnetice şi bolile civilizaţiei moderne (cancerul, bolile cardiovasculare şi diabetul). Epidemiologul, MD, MPH, Samuel Millham, a investigat sute de boli legate de mediu şi de locul de muncă şi a publicat zeci de lucrări în acest sens. Savantul consideră că „războiul contra cancerului” suferă un fiasco, pentru că oamenii au pierdut din vedere un cancerigen foarte important.

În cartea sa, „Smogul electromagnetic: electrificarea şi „bolile civilizaţiei”, Millham prezintă cauzele unei morbidităţi şi mortalităţi sporite. Potrivit autorului, acestea sunt electrosmogul şi radiaţiile electromagnetice emise de telefoanele mobile şi turnurile de telefonie celulară, antenele terestre, sistemele de acces în bandă largă în internet Wi-Fi şi Wi-Max, liniile electrice şi dispozitive electronice şi electrocasnice.

În 1990, în oraşul La Quinta, din California, a avut loc ceremonia festivă de deschidere a unei noi şcoli. Foarte curând, totuşi, bucuria acestui manifestări a fost umbrită de evenimente tragice şi misterioase. În scurt timp, profesorii şi elevii acestei şcoli au început să simtă slăbiciuni şi o stare generală de rău. Iar câţiva ani mai târziu, profesorii, unul după altul, au început să primească diagnostice grave de cancer şi să moară. În 2005, 16 din 137 de angajaţi ai şcolii au fost diagnosticaţi cu 18 tipuri de boli canceroase. Printre copii, numărul pacienţilor cu cancer a fost de câteva zeci de persoane.

Acest caz a determinat autorităţile locale să iniţieze o anchetă. Dr. Sam Millham a aflat despre cele întâmplate din presă şi a suspectat drept cauze principale frecvenţele electromagentice nocive şi electrosmogul. Smogul electromagnetic se concretizează în efectele secundare ale dispozitivelor electronice şi electrocasnice moderne, cum ar fi calculatoarele, frigiderele, televizoarele cu plasmă, dispozitivele wireless, etc. O energie electrică pură are o curbă sinusoidală ce variază de 50-60 de ori pe secundă, adică are o frecvenţă de 50-60 Hz. Un astfel de câmp electromagnetic este inofensiv pentru oameni. Smogul electromagnetic reprezintă poluare electromagnetică generată de procese armonice tranzitorii, care au o frecvenţă de la 4.000 la 100.000 Hz. Potrivit lui Samuel Millham, aceste radiaţii electromagnetice sunt extrem de nocive.

În cadrul investigaţiilor în cazul şcolii din California, Dr. Millcham a efectuat evaluări ale câmpului din incinta şcolii, timp de mai multe ore. Surprinzător, dar în unele clase, a descoperit explozii de poluare electromagnetică, ce depăşeau capacităţile de măsurare ale dispozitivului. Aceste informaţii au fost de-a dreptul şocante.

Conform calculelor efectuate de Dr. Millham, prezenţa smogului electromagnetic în şcoală sporea riscul de îmbolnăvire de cancer cu 64%. Un an de frecventare a şcolii respective creştea riscul dezvoltării acestor maladii cu 21%. Şansele profesorilor de a se îmbolnăvi de melanom, cancer tiroidian şi cancer de col uterin erau de 13 ori mai mare decât norma medie. Pentru organismul în dezvoltare al copiilor, aceste riscuri erau chiar mai mari.

În Rusia, pericolele aferente câmpurilor electromagnetice erau cunoscute încă pe timpul celui de-al doilea război mondial. Operatorii staţiilor meteo deseori manifestau simptome asociate actualmente cu sindromul de hipersensibilitate electrică. Treptat, au început să apară tot mai multe date cu privire la efectele adverse ale radiaţiilor electromagnetice.

În 1956, în Australia, odată cu apariţia televiziunii, cercetătorii au descoperit o creştere rapidă a cancerului în rândul persoanelor care locuiesc în apropierea turnurilor de televiziune. În 1998, cercetătorii Institutului Naţional al Cancerului au raportat că riscul leucemiei era semnificativ mai mare la copiii ai căror mame au folosit pături electrice în timpul sarcinii şi la copii care au jucat jocuri video sau s-au aflat mult timp în apropierea televizorului.

În 2007, un grup de cercetători şi activişti iluştri în domeniul sănătăţii din SUA, Suedia, Austria şi China, au lansat un raport de 650 de pagini, perfectat în baza a peste 2.000 de studii, care au demonstrat efectele nocive ale CEM.

S-a constatat că expunerea pe termen lung la radiaţiile de nivel scăzut, cum ar fi în cazul telefoanelor mobile, poate provoca diferite tipuri de cancer, poate afecta sistemul imunitar, contribui la dezvoltarea bolii Alzheimer şi demenţei, a bolilor de inimă, etc. David Carpenter, doctor în ştiinţe medicale, directorul Institutului de Sănătate şi Mediu al Universităţii din Albany, a declarat: „Dispunem de suficiente probe, care sporesc în fiecare zi.”

Cum are loc poluarea electromagnetică?

Unui necunoscător îi este foarte greu să înţeleagă complexitatea şi misterele energiei electrice. Totuşi, vom încerca să explicăm acest fenomen folosind un limbaj simplu. Imaginaţi-vă un magnet. După cum ştiţi, sarcinile opuse se atrag, iar cele similare se resping reciproc. La schimbarea potenţialelor, electronii se mişcă în corpurile noastre într-o direcţie sau alta. Această schimbare de potenţial are loc de mii de ori pe secundă, astfel încât electronii din corpul nostru vibrează în tactul acestui ritm.

Toate celulele din corpul nostru folosesc semnale electrice pentru a face schimb de informaţii. Un câmp electromagnetic intens străin generează haos în interacţiunile intercelulare şi cauzează diverse probleme. Spre exemplu, celulele pancreasului secretă insulina într-un moment nepotrivit, iar reacţia imună în momentul-cheie va fi suprimată de către un semnal greşit.

Fiecare celulă, ţesut şi organ din organismul uman transmite informaţii prin intermediul curenţilor electrici. Când radiaţiile sau câmpurile electromagnetice provoacă interferenţe, apare o varietate de probleme. Respectiv, simptomele expunerii la smogul electromagnetic sunt tulburările de somn, durerile musculare şi articulare, epuizare fizică şi mentală, dureri de cap, greaţă, pierderea abilităţilor mentale, iritabilitate, amorţeală şi furnicături, febră, etc. La o expunere mai prelungită pot apărea şi aşa-numitele „boli ale civilizaţiei”.

Au trecut peste o sută de ani de la începutul electrificării, dar încă nu am realizat seriozitatea acestui lucru. În mod ironic, am trecut deja prin ceva similar. Omenirea s-a confruntat cu un astfel de fenomen, odată cu începerea utilizării razelor Roentgen.

Când, în 1920, au fost inventate primele dispozitive medicale ce foloseau radiaţii electromagnetice pentru producerea imaginilor, medicii le foloseau uneori pentru a se distra şi a-şi distra prietenii. În perioada anilor 1930-1940, oamenii de ştiinţă păstrau radiul pe masă, în recipiente deschise, iar magazinele de încălţăminte foloseau aparatele cu raze X pentru a alege încălţămintea potrivită pentru copii. În 1950, erau foarte populare ceasurile radioactive de mână. Acum, desigur, nimeni nu mai face aşa ceva. Cu toate acestea, astăzi ne confruntăm din nou cu lucruri similare, dar se pare că de data aceasta procesul de conştientizare va fi unul mult mai dureros.

După cum se cunoaşte, o „energie electrică pură” are o frecvenţă de 50-60 Hz. Într-o astfel de stare această energie pătrunde în locuinţele noastre. Însă, transformatoarele şi adaptoarele dispozitivelor electronice şi electrocasnice moderne transformă o astfel de frecvenţă inofensivă într-o energie de tensiune joasă, adaptând-o la aceste aparate electrice. Astfel apare „smogul electromagnetic”, ce conţine de 2500 de ori mai multă energie. O astfel de energie este extrem de dăunătoare pentru organism.

Mulţi specialişti şi experţi sunt convinşi de existenţa unei legături strânse între poluarea electromagnetică din casele noastre, radiaţiile electromagnetice răspândite peste tot şi o creştere considerabilă a condiţiilor patologice, cunoscute ca „hipersensibilitate la câmpurile electromagnetice” (HCE).

Astăzi, tot mai multe persoane se confruntă cu simptomele HCE, ca rezultat al expunerii la radiaţii electromagnetice şi CEM, ce provin de la dispozitivele mobile şi fără fir.

Studiile au arătat că într-o lume modernă „smogul electromagnetic” este responsabil pentru creşterea alarmantă a numărului de boli noi, cum ar fi sindromul oboselii cronice, a fibromialgiei, oncologiei pediatrice, a astmului, autismului, problemelor fiziologice şi de comportament la copii. Aceşti factori nocivi sunt, de asemenea, consideraţi a fi cauzele principale ale apariţiei şi dezvoltării bolilor cardiovasculare, a cancerului şi diabetului.

EPA (Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA), încă în martie 1990, a calificat CEM drept un agent cancerigen de clasa B (un posibil cancerigen). La aceeaşi clasă, EPA a poziţionat, substanţele cancerigene binecunoscute, cum ar fi formaldehida, DDT, dioxinele şi PCB.

Guvernul Suediei, în urma cercetărilor oficiale, ce au durat 25 de ani şi au implicat 500.000 de persoane, au găsit dovezi incontestabile ale efectelor nocive cauzate de câmpurile formate de liniile electrice. În prezent, în Suedia, aceste câmpuri electromagnetice sunt poziţionate în cea de-a doua clasă de agenţi cancerigeni, împreună cu ţigările.

Discuţii cu privire la subiectul nocivităţii smogului electromagnetic sunt purtate deja de câteva decenii, dar deocamdată nu se prevăd schimbări tangibile în situaţia creată. Desigur, dacă am putea vedea radiaţiile electromagnetice, am putea evita cu uşurinţă influenţa lor. Vă prezentăm câteva sfaturi care ar putea să vă ajute să evitaţi expunerea la câmpurile electromagnetice intense şi la smogul electromagnetic din viaţa noastră cotidiană.

1. Aparatele electronice şi electrocasnice

Chiar dacă uscătorul de păr pare a fi inofensiv, acest aparat intră în categoria celor mai puternice surse de radiaţii electromagnetice. La o distanţă de doar 3 cm de la cap, feonul creează un câmp electromagnetic cu inducţie de până la 2000 µT. Potrivit normelor stabilite, nivelul maxim admis este de 100 µT pentru ziua de lucru de 8 ore. Bineînţeles, nu folosim uscătorul pentru o perioadă lungă de timp, dar în acelaşi moment funcţionează şi alte dispozitive electronice şi electrice. Feonul emite radiaţii electromagnetice de 500 de ori mai mari decât cuptorul cu microunde.

Dacă este să luăm în calcul pericolul poluării electromagnetice, aparatul de ras este cel de-al doilea dispozitiv din aceeaşi categorie. Inducţia câmpului electromagnetic creat de acest aparat este de 1.500 µT, la o distanţă de 3 cm. Aparatul electric de ras, de asemenea, funcţionează în preajma organelor vitale.

Casele noastre sunt supradotate cu aparate electronice şi electrocasnice. Dacă aveţi la bucătărie filtru de cafea, procesor de alimente, prăjitor de pâine sau orice alte aparate, deconectaţi-le de la reţea. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul celorlalte aparate electrice din casă: lămpi, ceasuri de alarmă, ipod, computere, încărcătoare, etc. Tot ce este conectat la priză – emite CEM.

2. Protecţia prin distanţă

Principala cale de a ne proteja împotriva CEM – este respectarea distanţei. Este de dorit ca aparatele electrice să fie situate la o distanţă de 1,5 metri de principalele locuri în care stăm în locuinţă. Respectarea acestei norme este imperativă mai ales pentru copii. Spre exemplu, distanţa până la frigider şi în special până la televizor ar trebui să fie de circa 1,5 metri. Dacă aveţi un TV simplu sau cu plasmă, ar trebui să vă gândiţi la procurarea unui monitor LCD (Liquid Crystal Display). Aceste monitoare emit mult mai puţine frecvenţe electromagnetice poluante.

Din acelaşi motiv, nu puneţi laptopul pe genunchi. Majoritatea laptop-urilor produc un câmp electromagnetic puternic, mai ales atunci când sunt conectate la priză. În astfel de caz, bateria se încarcă în nemijlocita apropiere a corpului. Este mai bine să deconectaţi laptopul de la priză în timpul utilizării lui.

3. Încercaţi să evitaţi tehnologiile wireless

Faceţi-vă alegerea în favoarea Internetului prin cablu sau utilizaţi Wi-Firouter-ul doar în caz de strictă necesitate. Asiguraţi-vă că îl deconectaţi în timpul somnului. Păstraţi route-ul cât mai departe de birou şi camerele pentru copii. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul altor tehnologii wireless cum ar fi telefoanele radio. Telefoanele fără fir pot emite aceeaşi cantitate de radiaţii electromagnetice, ca şi telefoanele mobile. Luaţi în calcul eventuala instalare a unui telefon fix cu fir, pe care l-aţi avut cu zece ani în urmă. Evitaţi telefoanele DECT cu staţia de bază şi telefoane prin satelit, care sunt surse foarte puternice de CEM.

4. Telefoanele celulare

În prezent, nu ne percepem viaţa fără telefoane celuare, de aceea este extrem de importat să învăţaţi copiii regulile de utilizare a acestui aparat. Iar cel mai bine – să nu il daţi în general copilului.

Cel mai bun loc pentru telefonul mobil – este în geantă sau servietă, deoarece efectele câmpului electromagnetic al telefonului sunt slabe şi scad rapid odată cu creşterea distanţei. Telefonul mobil nu este periculos dacă este în regim „zbor” sau „offline”. Dacă oricum îl purtaţi, ţineţi-l cu bateria în afară.

Alternaţi poziţionarea telefonului de la o ureche la alta şi de la un apel la altul, pentru a reduce timpul total de expunere la CEM. Pe măsura posibilităţii, trimiteţi mesaje text. Apropiaţi telefonul de ureche doar atunci când conversaţia începe. În cazul în care semnalul este slab (de obicei, în lifturi, autobuze şi spaţii închise), intensitatea receptorului creşte la maxim. Aşteptaţi până apare un semnal bun.

Bluetooth-ul, desigur, ne facilitează viaţa, dar este de preferinţă să nu-l utilizaţi prea des. Vorbiţi la telefonul mobil utilizând difuzorul sau căştile.

5. O lumină inofensivă

Suntem atât de preocupaţi de economisirea energiei electrice, dar cum rămâne cu sănătatea noastră? Încercaţi să evitaţi lămpile fluorescente compacte, care emit radiaţii electromagnetice. În locul lor, utilizaţi LED-uri sau lămpi cu incandescenţă. Din acelaşi motiv, nu instalaţi regulatoare de lumină (reostate) în locul întrerupătoarelor obişnuite. Staţi departe de întrerupătoare. Acestea emit un câmp electromagnetic puternic la o distanţă de la 3 până la 4 metri. Asiguraţi-vă că patul dumneavoastră se află într-un loc sigur de aceste surse de frecvenţe electromagnetice.

Dacă sunteţi în continuare preocupat de siguranţa electromagnetică din locuinţa dumneavoastră, puteţi invita un specialist pentru estimarea CEM. Sursele puternice de radiaţii electromagnetice pot fi neutralizate prin intermediul unor filtre speciale, care sunt conectate la reţeaua electrică.

Smogul electromagnetic: o cauza a imbolnavirii noastre
Derulează în sus