Numele meu este Dumitra Mereuta, am 65 de ani si doresc sa povestesc despre experienta mea legata de terapia Bowen, practicata de catre dna terapeut Luiza Predescu.
Era in toamna anului 2011, aveam dureri teribile de cap (zona frontala) si de spate, in mare parte rezultat al activitatii de birou, ce presupunea statul pe scaun, in fata calculatorului, nu totdeauna in pozitia corecta. Somnul era neodihnitor, dimineata aveam o stare de disconfort general. Durerile de cap se ameliorau doar prin administrarea de eferalgan (una, doua tablete efervescente pe zi).
O colega mi-a vorbit despre terapia Bowen, mi-a adus pliantul de prezentare si asa, cautand pe internet, am gasit-o pe dna terapeut Luiza Predescu. Recunosc faptul ca argumentul hotarator  in alegere a fost apropierea de casa, locuind in acelasi cartier. A fost o alegere fericita.

Prima sedinta : am ajuns la cabinet, am completat un formular, am raspuns la intrebari si mi s-a explicat in ce consta terapia – acele miscari blande, nedureroase care “indruma” corpul sa “lucreze” in regasirea drumului spre echilibru. Dupa prima sedinta am dormit 10 ore, trezindu-ma odihnita si cu o stare buna. Marturisesc faptul ca dupa cele opt sedinte de terapie, pe langa starea de confort datorata absentei durerilor din zona lombara a coloanei, nu am mai avut niciodata dureri de cap.

Din anul 2011 vin la terapie la dna Luiza Predescu, o data pe an, de cele mai multe ori pentru reechilibrarea coloanei vertebrale (zona lombara, in special), discurile intervertebrale fiind intr-un proces degenerativ ; ca ne place sau nu, asta ni se intampla tuturor, pe masura ce avansam in varsta. Dar nu e obligatoriu sa ne si doara !

Intr-un weekend din vara anului 2015, in urma ridicarii unei greutati de 5 kg, am ramas “intepenita” de mijloc. Am fost la spital, mi s-au facut infiltratii, mi s-au recomandat analgezice si antiinflamatoare. Nu puteam merge, nu puteam sta pe scaun, nici intinsa pe pat. Au fost doua zile si doua nopti de cosmar. Nu am mers din start la terapie Bowen, pentru ca era atat de grav, incat mi se parea imposibil sa mai pot fi ,,reparata”. Si cum, dupa doua zile oribile, situatia nu se imbunatatea, m-am gandit ca singura sansa poate fi tot la dna Luiza Predescu. Am parcurs cele patru etaje pana la cabinet, cu ajutor, in aproximativ 15 minute. Dupa ora de terapie, am coborat fara ajutor si am ajuns acasa mergand pe jos. A fost absolut spectaculos ! I-am multumit Domnului ca terapia Bowen exista si ca dna Luiza Predescu este terapeut Bowen.

In acelasi an am urmat un program de proceduri dedicat problemelor  de tiroida, pentru ca in anul 2008, cu prilejul unui control de medicina muncii, mi-au fost depistati doi noduli tiroidieni (pe istmul tiroidian si pe lobul drept). Medicul endocrinolog mi-a recomandat punctie pentru a identifica natura acestora. Am refuzat punctia si am incercat sa-mi “ordonez/organizez” mai bine viata de zi cu zi. Periodic aveam stari anxioase si senzatia ca sunt “stransa” de gat. Urmare a procedurilor aplicate de catre dna Luiza Predescu, nodulii si-au redus dimensiunile, iar starile de disconfort psihic s-au diminuat treptat, pana la disparitie.

In anul 2016, mergand pe trotuar, am fost lovita de catre un biciclist. In cadere, m-am sprijinit pe mana dreapta, iar in zilele urmatoare au aparut dureri la umar. Medicul mi-a indicat fizioterapie. Am venit la dna Luiza Predescu si dupa doua sedinte de terapie, durerea din zona umarului a disparut. Am continuat sedintele de terapie si dupa una dintre ele am eliminat nisip, dar fara dureri si fara sa fi avut manifestarile specifice unei afectiuni a rinichilor.

Din decembrie 2018 am inceput sa ma trezesc dimineata cu mana dreapta amortita, stare care dupa ce ma sculam din pat disparea. Am venit la dna Luiza Predescu si dupa prima sedinta, cea de echilibrare generala, a urmat una cu proceduri dedicate afectiunii mele, cel mai probabil datorata unor disfunctionalitati in zona cervicala; RMN-ul efectuat ulterior, pentru aceasta zona a coloanei,  evidentiaza hernie de disc C3-C4, C4-C5 si deborduri disco-osteofitice C5-C7. Mana nu-mi mai este amortita dimineata, pe parcursul zilei aparand doar episoade scurte de furnicaturi la nivelul palmei. Am convingerea ca starea se va ameliora in continuare, constienta fiind ca o astfel de afectiune nu se poate vindeca complet. De asemenea, “igiena” activitatilor zilnice este absolut necesara (fara ridicare de greutati).

La inceputul fiecarei sedinte de terapie, dna Luiza Predescu te intreaba care au fost reactiile ca urmare a sedintei anterioare, pentru a stabili procedurile pentru sedinta curenta. Cu profesionalism stabileste si cu rabdare iti explica procedurile ce urmeaza sa ti  le aplice.

De cele mai multe ori ajungem la o altfel de terapie, asa cum este terapia Bowen, in situatii de “criza”, dupa ce rezultatele altor terapii sau tratamente medicale nu si-au dovedit eficienta, iar durerea/suferinta este greu de suportat.

Am auzit-o pe dna Luiza Predescu spunandu-i unui pacient, care venise la cabinet asteptand adevarate miracole, ca dansa “nu este Hristos sa faca minuni”. Acest tip de atentionare are legatura cu faptul ca multi ajung la dumneaei indemnati de rude sau prieteni care i-au fost pacienti si, scapand de probleme, o recomanda ca pe un salvator. Unii s-ar simti flatati, dar d-na Predescu devine subit vigilenta, cand aude asa ceva : stie ca are in fata pe cineva care vrea minuni, daca s-ar putea, fara nicio participare personala .

Dna Luiza Predescu este OMUL care iubeste viata si practica terapia Bowen cu profesionalism, onestitate si respect fata de pacienti. Pe langa procedurile propriu-zise, dna terapeut Luiza Predescu, in scurta discutie, de la inceputul fiecarei sedinte, incearca sa ne invete cat de important este sa ne “ascultam corpul si sa-l respectam mai mult”, fara sa-i mai fortam limitele. Recomanda sau interzice diverse activitati, in functie de afectiunile tratate, explicand de ce, uneori si cu detalii de ordin anatomic sau chiar cu atlasul de anatomie deschis in fata pacientului , ca acesta sa inteleaga ce i se intampla si de ce trebuie sa respecte anumite indicatii.

Recomand cu caldura terapia Bowen practicata de catre dna Luiza Predescu, atat pentru rezolvarea unor probleme de sanatate identificate, cat si  in scop preventiv, mai ales pentru tinerii care petrec multe ore pe scaun, in fata calculatorului. Sunt convinsa ca daca ar fi existat terapia Bowen cu 20 de ani in urma, acum as avea mai putine episoade de disconfort la nivelul coloanei vertebrale si al articulatiilor.

 

Dumitra M. – Telefon indisponibil, conform Regulamentului General Privind Protecţia Datelor

 26 februarie 2019