Numele meu este Florin Adrian M. si am 32 de ani. Am ajuns pentru prima data la cabinetul doamnei Luiza Predescu in Aprilie 2018, pentru a incerca sa tratez o hernie de disc ce a debutat in toamna anului 2014. Fusesem de mai multe ori la neurolog si facusem un RMN ce a confirmat hernia de disc la nivelul vertebrelor L5-S1. Durerea a evoluat pe parcusul acelor ani de la o durere punctiforma, constanta, in partea lombara, langa colona, la o durere cronica, ce se intindea pe toata partea din spate a piciorului stang, inclusiv in fesa stanga. Durerea o resimteam la orice miscare de aplecare, ridicare de pe scaun sau din pat, nu puteam intinde piciorul stang in timp ce stateam pe scaun, nu puteam sta cu spatele sprijinit de perete si picioarele intinse.

Medicii mi-au recomandat de fiecare data sa incep sedintele de kinetoterapie si fizioterapie, iar daca nu sunt rezultate, sa iau in considerare interventia chirurgicala. Din fericire, nu am urmat niciunul din acele sfaturi bine intentionate, dar influentate de expertiza profesionala a celor care le emiteau.

La recomandarea unor cunostinte, am cautat informatii despre terapia Bowen si am gasit foarte usor site-ul doamnei Predescu, terapeutic.ro. Ce m-a convis sa incerc aceasta terapie au fost exact marturiile altor pacienti care au suferit tot de hernie de disc si au avut rezultate uimitoare.

Am inceput terapia in Aprilie 2018 si am simtit primele rezultate dupa a doua sedinta. Durerea a scazut cam cu 40%. Am continuat terapia pentru inca 8-10 sedinte, dadea rezultate bune, dar durerea nu trecea de tot. Resimteam inca 10-20% din ceea ce simtisem initial.

 Spre toamna durerea disparuse aproape de tot. Ma simteam atat de bine incat mi s-a parut o idee buna sa merg la sala si sa fac genuflexiuni cu bara si greutati in spate. Sigur ca a fost printre cele mai proaste si iresponsabile riscuri pe care mi le-am asumat, iar exact dupa a treia sedinta de sala, hernia de disc s-a reactivat mai frumos ca niciodata. Am plecat schiopatand din sala, cu dureri acute de spate si picior (stang), mult mai intense decat orice simtisem vreodata. Am fost nevoit sa iau cateva zile antiinflamatoare, ca sa pot merge la serviciu. 
Am fost din nou la neurolog, am mai facut un RMN, iar interpretarea lui era scrisa pe jumatate de A4 – lucruri foarte grave, din cate am inteles.

Am revenit la doamna Predescu si, dupa mustrarea bine-meritata, am reinceput sedintele de terapie, pe care le-am continuat pentru inca vreo 2 luni, pana cand am fost nevoit sa le intrerup, din cauza unei deplasari in strainatate. 

Dupa acest al doilea episod de terapie, rezultatele au fost chiar mai bune decat la primul. Cam in 2 luni dupa ultima sedinta, durerea mi-a disparut 100 %. Nu am mai avut dureri la mers, la ridicat, puteam sa indrept piciorul, din orice pozitie. Au fost in jur de 6 luni fara nicio durere!

Pana cand…mi-a venit o alta idee stralucita! Fiindca aveam o imunitate destul de scazuta, in urma unei alte documentari deficitare, am hotarat sa fac doar dusuri reci, ca sa renasca in mine spiritul de viking. Partea cu cresterea imunitatii a functionat. Am racit foarte rar si usor de atunci. Ceea ce am scapat din vedere este ca, dupa vreo 2 saptamani de 2 dusuri reci pe zi, a aparut din nou o durere discreta, punctiforma, in partea lombara. Nu i-am dat importanta, am pus-o pe seama muncii de birou si a lipsei de activitate fizica, pe care o evitam tocmai pentru a proteja rezultatele obtinute prin Bowen. Am continuat dusurile reci pentru inca 10 luni.

Pe langa dusurile reci, am mai facut cateva greseli capitale pe parcursul a 6 luni:

  • am taiat lemne si m-am ales cu o “taiere de spate”;
  • am facut un om de zapada pentru fiu-meu si m-am ales cu o alta “taiere de spate”;
  • am taiat din nou lemne si…ati prins ideea.

Dupa a treia “taiere de spate”, in martie 2020, lucrurile au devenit foarte rele. Durerea a devenit de nesuportat. Am avut cateva nopti in care ma trezea din somn. Nu puteam sa merg bine, piciorul imi amortea, nu puteam sa stau pe scaun sau intins in pat. Singura pozitie in care nu mai simteam durere era in genunchi, cu capul lipit de pamant si spatele intins. 

Am mai facut un RMN, dupa care am contactat-o din nou pe doamna Predescu pentru inceperea terapiei, in mai 2020. Dupa a doua sedinta, durerea s-a diminuat cu 80%. Dupa a treia, durerea a disparut aproape complet. In aceste 3 saptamani am fost extrem de atent sa evit toate miscarile care stiam ca imi provocau durere, ceea ce intentionez sa fac pentru tot restul vietii. Conform doamnei Predescu, hernia de disc se poate vindeca daca se afla la debut (daca pacientul este la prima manifestare a problemei), sau se poate remedia de o maniera importanta, cu conditia ca pacientul sa respecte cu strictete anumite reguli referitoare la efortul fizic si la postura;  in ambele cazuri locul hernierii va fi unul reparat, deci va ramane o anumita sensibilitate la efort fizic intens, asa ca pacientul ar trebui sa nu uite prin ce-a trecut si sa nu-si forteze norocul. Eu personal am renuntat la kickboxing, dusuri reci, la sacul de box din terasa si la orice fel de tentativa de miscare nenaturala. Intentionez sa merg mai mult pe jos, iar ca sporturi, voi practica doar inotul.

Pe cei care vor decide sa incerce aceasta terapie ii incurajez sa aiba incredere, rabdare si, mai ales, sa indeplineasca cu strictete tot ceea ce spune doamna Predescu. Multa sanatate tuturor!

A se remarca disparitia oricarui conflict radicular la cel de al doilea RMN. Pacientul s-a prezentat pentru prima oara la terapie Bowen in 2018 avand 3 conflicte radiculare la nivelurile L3-L4, L4-L5 si L5-S1, evidentiate in primul RMN.  Chiar daca a suferit o recadere a simptomatologiei, datorita careia a revenit la terapie, recuperarea s-a putut face mult mai rapid, deoarece beneficiile obtinute la prima sesiune din 2018 au ramas stabile, lucru confirmat de RMN-ul din 2020 si de starea actuala a pacientului.

Florin M. – Telefon indisponibil, conform Regulamentului General Privind Protecţia Datelor

17 iunie 2020