Terapia Bowen – Luiza Predescu

Terapeut Bowen nivel master, Terapeut Niromathe, Terapeut DNM

Discopatie Lombara

Discopatie Lombara - Terapia Bowen

Terapia Bowen in ajutorul persoanelor cu discopatie lombara

Suferinta provocata de o discopatie, indiferent de nivelul la care aceasta se afla, este una destul de serioasa si, adeseori, invalidanta, deoarece severitatea crizelor date de discopatia lombara, spre exemplu, poate duce pana la incapacitatea persoanei in cauza 3de a se mai deplasa. Cauzele si formele de manifestare ale unei discopatii pot fi diverse in functie de locul in care apar la nivelul coloanei vertebrale, de gradul de degenerare a discului afectat, de structurile adiacente implicate, ca si de conditia generala a starii de sanatate a pacientului.

De departe cele mai frecvente cazuri sunt cele de discopatie lombara (uneori se foloseste sintagma ,,discopatie vertebrala lombara „), intrucat zona lombara a coloanei vertebrale este cea mai solicitata in cursul activitatii fizice si cea mai supusa traumelor, ea fiind una din zonele flexibile ale coloanei vertebrale implicata in activitatile care presupun folosirea fortei musculare (ridicarea de greutati, torsionarea corpului simultana cu incordarea musculaturii, preluarea diverselor socuri in activitatea sportiva, etc). Nu este de mirare deci ca discurile situate intre cele cinci vertebre lombare sunt, cu timpul, si cele mai expuse uzurii . Tratamentul clasic in discopatia lombara este, in functie de gravitatea acesteia, medicamentos, chirurgical sau prin balneo- fizioterapie, urmat de diverse exercitii specifice indicate pentru fortificarea muschilor care sustin coloana vertebrala, in special erectorii spinali.

Terapia Bowen (cunoscuta si ca tehnica Bowen) este o metoda terapeutica ce poate insoti cu succes orice tratament clasic in discopatia lombara, sau poate fi , in sine, un tratament eficient in marea majoritate a cazurilor(poate reprezenta, deci, un tratament pentru discopatia lombara). Tratamentul prin terapia Bowen in discopatia lombara presupune proceduri diferite sau combinatii de proceduri din care terapeutul alege ceea ce este mai potrivit de executat pentru persoana respectiva de la o sedinta la alta , in functie de localizarea durerii initial si , ulterior, in functie de progresele obtinute. Din ce in ce mai multe persoane prefera sa faca si sedinte de terapie Bowen, chiar daca fac si un tratament clasic, deoarece au aflat de la cunoscuti (prieteni, rude) care s-au tratat deja despre eficienta acestei metode, fiind destui si cei care aleg terapia Bowen ca forma unica de tratament .

Procedurile specifice din terapia Bowen sunt compuse din miscari blande de rolare executate peste muschi, ligamente sau tendoane si orientate , in general, transversal raportat la axa longitudinala a corpului. Chiar daca vorbim de miscari fine, puterea lor de reechilibrare a raporturilor corecte in functionarea tesuturilor este surprinzatoare, iar efectul acestor proceduri depaseste, de cele mai multe ori, asteptarile cele mai optimiste ale celor care s-au confruntat cu durerile provocate de discopatia lombara. Un tratament pentru discopatie lombara prin terapie Bowen nici nu poate fi numit tratament in acceptiunea generala a termenului care presupune un anumit grad de disconfort fizic sau/si psihic , caci este , mai degraba, o forma de relaxare extrem de placuta. Acesta e motivul pentru care cei care isi rezolva diverse probleme de sanatate alegand sedintele de terapie Bowen, se despart apoi cu greu de ele si revin ulterior, la intervale diverse de timp pentru probleme diferite pe care prefera sa le trateze in aceasta maniera placuta si complet neinvaziva, recomandand tehnica Bowen si prietenilor, rudelor, cunoscutilor.

Sigur ca exista si situatii deosebit de complicate, in care gradul de afectare al coloanei vertebrale este unul complex, poate cuprinde mai multe discuri in forme diferite (tasari, degenerari, deplasari, pensari ale nervilor , etc); e de la sine inteles ca exista, deci, si cazuri in care prin terapia Bowen se pot obtine doar ameliorari; comparativ cu suferinta anterioara, pentru aceste persoane ameliorarile ( destul de importante!) fac diferenta intre simptome diverse si dureri insuportabile si o starea de relativ confort in care isi pot desfasura activitatile cotidiene.

De asemeni, trebuie mentionat ca nu orice fel de dureri lombare presupun o discopatie lombara, uneori poate fi vorba de o colica renala; o discopatie lombara poate fi diferentiata de colica renala prin faptul ca se manifesta mai ales la mobilizarea persoanei si cedeaza in anumite pozitii ale corpului,pe cand in colica renala durerea e prezenta in orice pozitie.

Este bine de stiut ca terapeutii Bowen ofera si indrumarea absolut necesara celor cu discopatie lombara sau diverse alte afectiuni, referitor la conduita pe care trebuie sa o adopte pentru a preveni recaderile si pentru a consolida rezultatele obtinute – sfaturi referitoare la activitatile fizice premise, la normalizarea ponderala, la evitarea sedentarismului si la exercitiile fizice benefice .

Discopatie Lombara
Derulează în sus