Durerile de Spate – Cauze, Tratament si Remedii folosind Terapia Bowen

Probabil ca nu exista persoana adulta care sa nu fi avut la un moment dat dureri de spate. Sunt destul de frecvente si pot sa nu faca parte din simptomatologia vreunei boli serioase. Chiar si o banala febra musculara sau munca fizica intensa de-a lungul unei zile le poate provoca. Asadar nu toate durerile de spate trebuie sa ne duca cu gandul la ceva legat de coloana vertebrala, in afara de cazul in care intensitatea durerii si limitarea mobilitatii presupun un grad de disconfort major.

O durere de spate cu un grad de intensitate ridicat, resimtita in zona coloanei vertebrale , mai ales la nivel lombar sau/si sacral sau in zona coloanei cervicale poate fi provocata de o discopatie( posibil chiar hernie de disc) , ori alte modificari degenerative, dar alteori pot fi si modificari de natura inflamatorie ( de exemplu spondilita anchilozanta). De aceea consultul medical si eventualele investigatii de imagistica medicala se impun. Durerea de spate de intensitate mare in zona lombara,care nu-i mai permite bolnavului sa se simta relativ bine in nicio pozitie poate fi provocata de o colica renala – o conditie in care un calcul renal s-a deplasat, fiind in curs de eliminare, ceea ce impune prezentarea la medic spre a primi tratament adecvat in scopul eliminarii calculului.

De asemeni, exista si dureri de spate care nu presupun implicarea coloanei vertebrale, ci doar a musculaturii tensionate – sunt durerile resimtite ca urmare a unui efort fizic prelungit, a exercitiului fizic exagerat sau a unor posturi vicioase timp indelungat (cum ar fi statul la birou sau condusul masinii, fara pauze in care sa se faca miscare pentru detensionarea grupelor musculare solicitate in acest tip de activitati). Chiar daca inca nu e vorba de o afectare a coloanei vertebrale, daca se tot repeta acelasi tipar de activitate, fara sa se ia nicio masura reparatorie, coloana vertebrala va fi, in cele din urma, afectata.

Pentru a trata durerile de spate exista multe alternative medicale, de la cele medicamentoase (care trateaza mai degraba simptomele, nu cauza) la terapiile complementare sau alternative. Una dintre solutii este terapia Bowen, din ce in ce mai cunoscuta datorita rezultatelor certe si a numerosilor pacienti care au ajuns sa o recomande in ultimii ani. Durerile de spate sunt abordate diferit in cadrul terapiei Bowen, pentru ca nu se urmareste doar atenuarea simptomatologiei, ci aplicarea unor proceduri care sa provoace corpul sa se realinieze la nivel muscular si vertebral. Aceste proceduri (destul de numeroase) sunt aplicate in functie de localizarea durerilor si de nivelul sau/si aria de afectare pe care o indica pacientul. Rezultatele sunt, de cele mai multe ori, nesperat de bune pentru pacienti, iar terapeutii insista, oricat de bune ar fi rezultale, pe preventie si pe informarea pacientului, incat sa nu-si provoace singur recaderi pe viitor.

Exista cabinete de terapie Bowen (bowtech) atat in Bucuresti, cat si in restul tarii, asadar puteti apela cu incredere la terapeutii Bowen, preferabil imediat ce apar primele simptome suparatoare – orice problema de sanatate se rezolva mai usor si mai durabil, daca nu e lasata sa se cronicizeze si sa provoace daune mari.